KALIBER 6XC

 


6mm Br - 6XC (6x49)

"Framsteg är omöjligt utan förändring och de som inte kan förändra sina tankar och åsikter kan inte ändra någonting!"

Nu har hon äntligen kommit hem från sin "ansiktslyftning", min gamla CG 1900! Det var en 6,5x55 från början som det har fällts mycket vilt för och som det har gått många tusen skott igenom, så många att hon tappade sin precision. Hon stod i vapenskåpet i flera år medans tankarna rullade än hit än dit på vad som skulle göras för att fräscha upp henne. Nu har hon fått en ny pipa i kaliber 6XC (6x49) som är Normas nya tävlingspatron. Patronen är så ny att det inte finns så mycket laddata att tillgå än men Norma laddar patronen både för tävling och jakt. Lämplig krutsort är Norma 203B som verkar duga till alla kulvikter i 6XC. Jag har av Norma fått laddata att starta med så nu blir det några timmar på skjutbanan för att hitta den optimala laddningen för respektive kula! För jakt laddar Norma den med en Nosler balistisk tip på 95 grains och en Oryx-kula på 100 grains. För tävling och ev. fågel laddar Norma 6XC med en 105 grains Berger DL BT. Gå in på Normas hemsida för mer info!
"Pappa" till 6XC är en Herre från USA, David Tubb, som har utvecklat patronen. Han letade efter en optimal patron i kaliber 243/6mm för tävling som skulle ha bla bästa möjliga precision och så småning om föddes 6XC.

Mina patroner kommer dels att toppas med en 90 grains Sierra GameKing Fmj Boat Tail för fågel, dels en 87 grains Hornady V-max för bäver och givetvis Norma Oryx i 100 grains för rådjur. Valet av kula för fågel (räv), 90 grains Sierra GameKing, gjordes med tanken att Sierra-kulan är något trubbigare och avger således lite mer energi i fågeln än vad tävlings-kulan på 105 grain gör. Jag har sedan tidigare dålig erfarenhet av alltför spetsiga kulor när det gäller skott mot tjäder.
Läs mer om David Tubb via länken 6mmbr.com och davidtubb.com!


Toppjakten januari 2007.

Till bäverjakten tänkte jag ladda med en 87 grains Hornady V-Max kula. Jag har tidigare jagat med 30-06,an och då toppat patronen med en 110 grains Sierra Varmint kula som blev alltför kraftig på bävern! Bävern han aldrig uppfatta vad som hände men skadorna på skinnet blev i största laget! Har med 6.5,an haft bra erfarenheter med Hornadys V-Max kula så varför gå ifrån ett vinnande lag!


En makaber bild kanske men Bävern uppfattade aldrig vad som hände!
30-06,an med Sierra 110 grains varmint-kula blev lite för kraftig!

För rådjursjakten tänkte jag toppa med Norma Oryx 100 grain som ger en bra skottverkan utan att trasa sönder djuret allt för mycket! Har svårt att tänka mig en bättre kula för jakt, Norma har gjort en fullträff igen får man nog säga när det gäller Oryx! Norma laddar nu också 222,an och 223,an med Oryx-kulan vilket borde intressera alla ägare av dessa vapen! Min bössa har en rostfri 60cm Krieger pipa plus gängan och en räffelstigning på 1:8. Jag lät ta ner myningsdiametern till 19mm för att den inte skulle bli för tung men ändå så pass grov att pipsvängningarna minimeras. Det fanns någonting på Husqvarna vapenfabrik som kallades hjortpipa, om jag inte mins fel, och min pipa är något åt det hållet, lite grövre än standardpipor men inte så grov som t ex. Tikka T3 Super Varmint.

Jag har testat en del olika laddningar och jag tror att jag har hittat en laddning som är bra till fågeljakten. Jag har laddat med Norma 203B och en laddvikt på 39,0 grain och toppat med en Sierra GameKing Fmjbt på 90 grain (5,8 gram) friflyckt 0,5mm och fick då ut kulan i 1004 m/s. Inskjuten på 180 meter får jag en kulbana som på 100 meter ligger +29mm och på 200 meter -20mm. Detta innebär att från 0 - 200 meter kan jag sikta mitt i fågeln. Har skjutit tolv orrar och två tjädrar nu med denna laddning och det funkar bra. Farhågor om att fågeln, på grund av den höga utgångshastigheten, mer eller mindre skulle explodera uteblev, det har fungerat mycket bra! Kikarsiktet är en Leupold VX-III 6,5 - 20x50 med riktmedel
varmint hunter, ett mycket bra kikarsikte och ett användbart riktmedel för bla toppfågeljakt.

1 MOA på 100m = 2,908cm
2 MOA på 100m = 5,816cm
1/4 MOA på 100m = 0,727cm

 

Nu går jag och väntar på att snö och is ska tina bort så man kan gå ut på bäverjakt. Ska bli mycket
intressant att testa Hornadys 87grains V-max kula. Bäverjakten är också en jakt som bjuder på så mycket extra nu när naturen vaknar ur vintersömnen.


Viltparad, toppjakten 2008.


081226. Två granna tjädertuppar föll för 6XC. Bössan och kalibern
funkar utmärkt för toppjakt. Trots den höga farten på kulan
slår den inte sönder varken orre eller tjäder!


Denna orrtupp är nog den som det blivit störst hål i. Utgångshålet är
stort som tummen, ca 2 cm i diameter, kulan har träffat vingbenen.
I samtliga fåglar har cirkulationssystemet punkterats, lungorna kolapsat och
döden varit ögonblicklig.


OBS!!! Alla laddata som publiseras här är laddningar som funkar i min bössa!

Krut: Norma 203B
Laddvikt: 39,0 grain
Kula: Sierra GameKing Fmjbt 90grain (5,8gram)
Friflyckten satt till 0,5mm
V0 = 1004 m/s

Krut: Norma 203B
Laddvikt: 39,3 grain
Kula: Hornady V-max 87grain (5,6gram)
Friflyckten satt till 0,5mm
V0 = 1020 m/s


Följande laddningar enl. Norma.
Krut: Norma 203B
Laddvikt: 35,0 grain
Kula: Nosler BST 95 grain (6,2 gram)
V0 = 900 m/s

Krut: Norma URP
Laddvikt: 38,9 grain
Kula: Norma ORYX 100 grain (6,5 gram)
V0 = 890 m/s

Krut: Norma 203B
Laddvikt: 37,0 grain
Kula: Berger HpBt 105 grain (6,8 gram)
V0 = 900 m/s


Har läst en del saiter från USA och vissa förespråkar ett långsammare krut, typ Norma URP, till de tyngre kulorna i 6XC, men hittills verkar det som att Norma 203B är det optimala krutet för kalibern.

Efter tester och praktisk jakt har det visat sig att Norma Oryx på 100 grain skjuter bra i min bössa, lika så Sierra GameKing-kulan Fmj på 90 grain men Hornady V-Max vill inte funka. Jag får träffbilder från 100m på en femkrona och det är inte acceptabelt. Två till tre skott kan sitta väldigt tätt men sedan kommer stänkare som avviker, vilket skapar osäkerhet i skyttet. Ska leta en annan varmintkula att testa till våren. Nu är det förberedelser inför fågelsäsongen som gäller!

Några trevliga sajter om prickskytte, etc!

olesen-firearms

pierce engineering ltd

snipercountry.com

sinclairintl.com

benchrest.se

benchrest.com

6mmbr.com

davidtubb

Hittills denna säsong, 2009-2010, har det fälts 8 Orrar, 4 Tjädrar och en Råbock för 6XC.

Text om 6XC från Norma

Norma 6XC

6 XC är framtagen som en uppgradering av 6 BR. Patronerna används i första hand för tävlingsskytte på 300 m men även upp till 1000 yards i USA. Vid utvecklingen såg vi snart att prestandan inte hamnar långt ifrån 243 Win. Därför har vi fabriksladdat med 95 gn Nosler BST och 100 gn Oryx. 6 XC skjuter betydligt bättre än 243 Win och är mer förutsägbar. En skillnad mot BR är att vi använder stor tändhatt och slipper därmed en del problem. Botten på hylsan har samma mått som BR /308 /243. Räffelstigning pratas det ofta om och XC har samma som BR, dvs ett varv på 8 tum. Det betyder att alla kulor som väger 115 gn och lättare kommer att ha tillräcklig snurr för att stabilisera kulorna. Pipmåtten i XC är lite annorlunda mot BR. Bommåttet är 6,00 mm mot 6,02 för BR och 6,20 mot 6,18 i räfflan. Vi har helt enkelt skalat ned en vanlig 6,5-pipa till 6 mm. Anledningen är att motverka pipslitage. Det går bra att använda en ”vanlig” 6 mm pipa till 6 XC - vi känner ett par tävlingsskyttar som gör det, med gott resultat. Det går inte att brotscha upp ett 6 BR patronläge till 6 XC eftersom BR är någon tiondels mm smalare. Man måste korta pipan nästan 4 cm. Tävlingsskyttarna skjuter i regel en säsong vilket betyder ca 3000 skott sedan pipar man om. Vi tror att en pipa i regel håller 3500-4000 skott, vid jakt mer. Laddverktyg har tagits fram av Redding och fler tillverkare kommer. Rivare / brotschar köps enklast hos Pacific Tool i USA, pacpes@medford.net. Bra i mått, finish, leveranstid och pris – ca $ 140. Tolkar kostar ca $ 30 /st. Vi har använt Bartlein-pipor som fungerat bra. Men vilken pipa som helst av god kvalitet kommer att fungera. Ett mindre antal finns hos oss men vi kan bara skicka till vapensmeder som har nödvändiga tillstånd. Vi försöker övertala vapentillverkare att börja kamra för patronen, men till dags dato (feb 2010) har ingen nappat. Men det kommer så fort de upptäcker hur bra patronen är! Bäst hastighet får man med krut som 204 och URP men bäst precision har vi i regel fått med 203B. Skyttar med långa pipor verkar få trögare krut att fungera bra. Laddata finns under fliken Laddata och mer kommer under våren då vi börjar skjuta för laddmanual nr 2.

 

Maila mig!

©